Graszoden plaatsen

Zelf graszoden plaatsen is zeer eenvoudig aan de hand van volgende tips.
Download onze printvriendelijke versie hier.

voorbereiding

Eerst moet de bodem vrij gemaakt worden van vegetatie of oude zoden. De ondergrond wordt best gespit of machinaal losgemaakt zodat deze terug waterdoorlatend is. De structuur van de grond kan verbeterd worden door compost of champignonmest in te werken. Meng deze bodemverbetering goed met de bovenste laag om verbranding van de jonge wortels te voorkomen. Vervolgens moet de losgemaakte grond goed aangedrukt worden (voet per voet goed aandrukken, of machinaal met een motoculteur met rotoreg). Na het aandrukken moet de bodem zo vlak mogelijk gelegd worden mbv een plank, brede hark, ed... Werk de bodem 1,5cm onder de bovenkant van uw terras af. Tussentijds nogmaals aandrukken en een laatste maal vlak leggen zorgt voor een blijvend vlak gazon achteraf. De grond mag tijdens het bewerken licht vochtig zijn maar niet nat. Dit is nefast voor de bodemstructuur.

graszoden plaatsen

Net voor het plaatsen van de graszoden moet de bovenlaag licht losgeharkt worden (max 0,5cm). Begin met plaatsen aan de langste rechte zijde van de tuin. Dit zal het snijwerk aan de randen rondom beperken. Rol de graszoden naadloos tegen elkaar uit volgens een halfverband. Het aansnijden aan de buitenrand kan met een scherp broodmes of scherpe spade. De buitenrand aanvullen met een laagje aarde om uitdroging te voorkomen. Daarna is het aan te raden dat men de graszoden aanrolt met een gazonwel. Vervolgens dadelijk overvloedig water geven: de eerste 10 dagen minimum 2 maal per dag. Ongeveer 20l water/m2 per dag tijdens de eerste 10 dagen, daarna is 10l water/m2 per dag voldoende totdat de graszoden stevig zijn geworteld. 

Een regenmeter kan hierbij helpen. (alternatief: plaats een bierglas onder de sproeier, bij een half glas heeft u ongeveer 20l water per m2 gesproeid.)

Tijdens het sproeien de natte graszoden en bodem niet betreden, zo trapt u gaten in de grond en de graszoden. 

Let op: randen extra water geven tegen uitdroging.

nazorg van uw gazon

Na 14 dagen zijn de graszoden vastgegroeid en mag er voor de eerst maal voorzichtig gemaaid worden, niet korter dan 6 cm of stel de grasmaaier op de hoogste maaistand in.

De volgende maaibeurten elke keer een beetje lager maaien tot op de gewenste lengte.(minimum 3,5cm)  Vuistregel bij het maaien : maai niet meer dan 1/3 van de totale lengte af. Na 2 maanden mag men bijmesten met gazonmest en dit telkens om de 2 maanden met kleine hoeveelheden. 

Contacteer ons als u nog meer informatie wenst ivm het plaatsen van graszoden of de nazorg ervan.

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x